Rørende gensyn med Nairobis gadebørn

Hjerteligt gensyn. Johannes Abildtrup i gadebørnenes bus. Her kan de få ly i regntiden, mens de venter på, at skoleprojektet bliver realiseret.
Hjerteligt gensyn. Johannes Abildtrup i gadebørnenes bus. Her kan de få ly i regntiden, mens de venter på, at skoleprojektet bliver realiseret.

Af Peter Abildgaard – Århus Stiftstidende
(2004)

Johannes Abildtrup var mentalt en udpint mand, da han forleden landede i Danmark efter flyveturen fra Kenya. Han havde besøgt sin lille gruppe af gadebørn i Nairobi. Blandt en række af små glæder for dem melder sig igen og igen den kummerlige håbløshed.

Det var den, der tændte gløden i hans hjerte for et år siden, da han tilfældigvis mødte dem første gang i Nairobi, og det nye møde i sidste uge har efter få dage hjemme i Århus fået ham op på mærkerne igen.
Den danske støttegruppe, som udgøres af en lille kerne på fire-fem frivillige på Abildtrups kontor i Søndergade, sender i disse dage budskabet ud til alle sider:
– Det haster med hjælp, hvis gadebørnene skal overleve. Trods den indsats, vi har gennemført det første år, er forholdene stadig ganske forfærdelige, siger Johannes Abildtrup.
Under besøget i sidste uge mødte han den lokale leder af det danske AWE-projekt i Kenya, Nancy Mbua, og han glædede sig over, at det på forunderlig vis var lykkedes hende at skaffe en udrangeret bus til “hans” 25 børn. Her kan de krybe i skjul for kulde, regn og overfald.
At det er en barsk tilværelse kunne en af drengene fortælle om. Han havde været indblandet i et slagsmål på gaden, og striden var kort og kontant endt med, at hans modstandere havde hugget en hånd af ham.
Nancy Mbua har gennem flere år udført et stort arbejde for at hjælpe gadebårnene i hovedstaden, og hun er taknemmelig over, at Abildtrup og hans østjyske hjælpere er trådt til. Med beundring siger Johannes Abildtrup:
– Selv er hun enke og har klaret at opfostre fire børn helt alene. De er nu voksne og har fået en god uddannelse. Derfor bruger hun sin tid på at hjælpe gadebørnene. Hun er utrættelig og kæmper for at gøre deres liv bare en lille smule bedre.
– Nu kommer regntiden snart, og det er et held, at det er lykkedes Nancy Mbua at skaffe den gamle bus, så børnene undgør at skulle tilbringe endnu en sæson under papkasser og plastikposer i gyder og baggårde.
– Det er godt, at børnene foreløbig har en slags tag over hovedet, men der mangler stadig bøde mad, vand, medicin, tøj og sko. Problemet er størst for en gruppe ganske unge teenage-mødre, som ikke har andre steder at overnatte med deres nyfødte babyer. De er under stadig risiko for voldtægt og overfald.
Hjælp efterlyses
Med Johannes Abildtrup som foregangsmand er der dannet en dansk afdeling af den internationale forening AWE, Association for World Education. Den står formelt for hjælpearbejdet for denne gruppebårn.
Johannes Abildtrups afdeling har købt et stort stykke land uden for Nairobi. Her er det planen, at der skal opføres et uddannelsescenter for gadebørnene. Det skal være en kombination af børnehjem og skole, hvor børnene er selvforsynende ved at dyrke grøntsager og opdrætte husdyr.
Gensynet var hjerteligt og rørende, da Johannes Abildtrup forleden dukkede op ved bussen.
Nu er han hjemme i Århus fyldt med indtryk og ny energi, siger han. De kommende uger og måneder skal gå med dels at skaffe økonomi, dels flere hjælpende hænder og løsning af en række praktiske problemer.
Under besøget i Kenya i sidste uge havde Johannes Abildtrup en række møder med instanser som den danske ambassade, lokale erhvervsledere med henblik på at danne et handelscenter, Karen Blixen Museet på forfatterens farm uden for Nairobi, samt gruppen af kaffeproducenter, som han prøver på at skaffe ind på det danske marked.

AWE